Norge och Sverige går åt varsitt håll?

Norrmännen verkar ha kläm på inflammationen i hjärnan som är en av de tio delarna i sjukdomen. I Sverige  är allt “socialt!” På 70-talet började “alla” prata pengar, och det berodde förmodligen på att vi utbildade för många ekonomer. Nu har vi utbildat för många KBT-terapeuter så nu talar “alla” om sociala och psykiska besvär.

resultat66Om vår sjukdom var socialt framkallad skulle inte skolans insatser fungera alls, och framförallt inte kollektivt, eftersom jag som har producerat alla texter inte kan veta hur de 1500 medlemmarna på skolgården lever.

En medlem postade följande på skolgården:
rask“En sammanfattning gjord av Norska ME föreningen angående senaste ME forskningen. Det var en konferens i Florida förra veckan där flera av de stora ME forskarna i världen deltog.
Spännande läsning. Norrmännen är framåt.” (Klicka på bilden så kommer artikeln.)

“Ett googleöversatt stycke:
Också inom immunologi fanns många intressanta presentationer.
Rituximabstudiene i Norge visar att B-celler är centrala inblandade någonstans i sjukdomsprocessen.

En stor studie tittade på 51 cytokiner (små proteiner som skickar signaler mellan celler). De fann skillnader i 17 av de 51 ME, väldigt många av dem pro-inflammatorisk. Mängden av cytokiner i patienter korrelerade med svårighetsgraden hos patientens var drabbade. Kamroff sade han och flera andra för mer än 20 år hade inneburit att många av symptomen på mig på grund av förhöjda nivåer av cytokiner i hjärnan, som ihållande inflammation i hjärnan. Om så är fallet bör de nivåer av cytokiner har samband med sjukdomens svårighetsgrad var, och det var vad de gjorde i denna studie.”

En medlem visade mig två artiklar som kan sägas vara den svenska förklaringsmodellen

tatueringar2. Utmattning drabbar de omtänksamma
– Utmattade personer är godhjärtade människor som ofta tänker mer på andra än på sig själva. De tycker att det känns egoistiskt att fokusera på sig själv, men i förlängningen leder det till att de försummar sina egna behov. Det är som att köra en bil utan att stanna och tanka. Utan bränsle tar det stopp. Utmattning är som ett inre motorstopp. Läs mer

Livsstilsrelaterad ohälsa på grund stress är ett av världens största folkhälsoproblem enligt världshälsoorganisationen, WHO. Läs mer

Skolan har ingen anledning att ändra på varken förklaringsmodeller eller insatser, och hoppas på att omvärlden studerar hjärnor och tungmetallsförgiftningar i framtiden.

Därmed inte sagt att stress är nyttigt.

utmattning

 

 

 

 

 

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.