maxresdefault 123

Husapotek 17; Jackpot! Äpplen

Ett äpple om dagen håller doktorn borta

Därför att de hjälper immunsystemet och stöttar levern i dess jobb. Speciellt bra för alla med inflammationer, och är därför en självklarhet här.

Frukten innehåller massor av bioaktiva ämnen, även kallade fytonutrienter. Det är ämnen från växtriket som bidrar aktivt i cellernas kemi. Äpplen sänker blodfettet och blodtrycket samt stabiliserar blodsockret, vilket alltsammans minskar risken för en rad allvarliga sjukdomar.

Äpplen, och framför allt äppelskalet, innehåller flavonoider, rikligt med C-vitamin och kalium och pektin som är bra för magen och tarmarna. Flavonoider ska ge skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Så ät dem oskalade!

250px-rosaceae_malus_pumila_malus_pumila_var_domestica_apples_fujiI gamla skrifter från Babylon 800 år före Kristus beskrivs äpplet också som medicinalväxt. Samma information går att hitta i avhandlingar från medeltiden.

Men de äpplesorter som användes då var oftast syrligare, grövre och hade större mängd garvsyra. Som exempel kan nämnas att äpple med skal är ett laxermedel och kan döda vissa skadliga bakterier.

Enligt forskningsresultat kan äppelsorter som Red delicious bromsa flera sorters allvarliga sjukdomar. Forskare vid Cornelluniversitetet i Ithaca, USA, har kommit fram till att extrakt av just Red delicious kan oskadliggöra giftiga oxiderande fria radikaler.

I en undersökning vid universitetet i Massachusetts har det visat sig att äppeljuice är lika effektivt som mediciner vad gäller produktionen av kemikalier i hjärnan som styr minnet. Ytterligare studier vid samma universitet har visat att en regelbunden konsumtion av äpplen kan motverka skador på neuroner vid åldrande, och dessutom motverka och rentav förbättra vissa symptom vid sjukdom. Rekommendationen är att äta två äpplen om dagen, eller cirka 30 centiliter riktig äppeljuice.

Studier vid universitetet i Illinois pekar på att den typen av lösliga fibrer som finns i äpplen (samt i havre och nötter) stärker immunförsvaret och minskar risken för inflammation i samband med fetmarelaterade sjukdomar. Ämnet quercetin som finns i äpplen har i finska studier visat sig sänka risken för dödlig utgång av hjärtsjukdomar, cancer och diabetes typ 2. Källa Mitt Kök, Expressen.

Vanliga svenska äpplen

Nio fantastiska hälsofördelar – Steg för Hälsa

Fakta om äpplen

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.