maxresdefault 134

18 Husapotek; sparris till de som har börjat ramla

Sparris ser jag som ett slags nödmat för oss

Allt som kan minska fallrisken är guld värt.

sparris minskar fallolyckorna

Vi ramlar lätt

Jag gjorde, och det ledde till fem, sex operationer i kraniet eftersom jag slog ut tänder, kunde inte tala på nått år, samt bröt benet.

1. Sparris är laddad med näringsämnen. Den är en mycket bra fiberkälla, ger vitamin A, C, E och K, liksom krom, ett mineral som ökar möjligheten för insulin att transportera glukos från blodet in i cellerna.

2. Sparris är packad med antioxidanter: Den är en av de topprankade grönsakerna för sin förmåga att neutralisera skadliga fria radikaler.

3. Sparris är en hjärnbooster: Den kan hjälpa våra hjärnor att bekämpa kognitiv försämring.

Sparrisens egenskaper

Det är stamdelen av växten som heter Aspargus officinalis, och den kan bli upp till en och en halv meter lång. Den tillhör samma familj som purjolök, lök och gräslök, även om den inte ser ut som att den hör hemma där.

Grön sparris kommer från området kring Medelhavet, mer specifikt områdena kring floderna Tigris och Eufrat. I forntida Egypten och antika Grekland åt man sparris och gav det som offer till gudarna. Det spriddes i övriga Europa tack vare romarna, som åt mycket av den på grund av dess medicinska egenskaper.

Med det romerska rikets fall, slutade folk att konsumera sparris.

Men på 1600-talet var sparris populärt igen, det var en av de mest konsumerade livsmedlen bland de borgerliga och överklassen. Fram till 1800-talet var det den gröna sparrisen som var den sorts sparris som folk kände till. Men på grund av en förändring i hur många odlade den (under jord), började den vita sparrisen att växa.

Skillnaden i färg beror alltså på hur mycket sol växten får (den gröna färgen beror på klorofyll). I dag odlas denna grönsak i regioner med milt klimat, de största producenterna är Italien, Tyskland och Frankrike.

Även om växthus och möjligheten till nedfrysning tillåter oss att äta denna grönsak hela året, är det egentligen våren som är den bästa tiden att äta sparris. Då kan du äta den färsk.

Vilka hälsofördelar med sparris finns det?

Eftersom den innehåller väldigt mycket vitaminer har sparris varit populärt sedan antiken, och det finns många hälsofördelar med sparris. Läs vidare så ska vi berätta vilka de är:

1. Det är ett diuretikum

Eftersom den övervägande består av vatten, underlättar sparris avlägsnandet av vätskor.

  • Vi rekommenderar sparris för dem som lider av vätskeretention, svullnad eller njurproblem (som njursten och infektioner), och även för personer med högt blodtryck.
  • Den innehåller ämnet asparagin vilket stimulerar urinproduktionen.
  • Sparris innehåller inte naturligt natrium och därför bidrar den inte till den vanliga uppsvullnaden man kan få vid bland annat PMS.

2. Det är ett laxativ

En annan i raden av alla hälsofördelar med sparris är dess förmåga att reglera tarmtransiten tack vare dess innehåll av fiber. Äter man sparris kan detta hjälpa till att behandla och förebygga förstoppning, hemorrojder, inflammation i tjocktarmen och irritabel tarm.

Fiber har även andra gynnande egenskaper. Till exempel kan det minska kolesterol och förbättra nedbrytningen av socker i blodet. Läs mer, och sök sen på; sparris förrätt, stekt sparris, koka sparris, sparris recept huvudrätt.

Uran som 1:a rot är hittad

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.