Uppdaterad: Vardagen i ett servicesamhälle

image

Tidigare publicerat:

Skolan är uteslutande ett försök att härma mitt eget lyckosamma tillfrisknande, och jag funderar rätt ofta på hur mycket det betyder om man befinner sig i ett mer normalt land än Sverige. Det sistnämnda är extremt stressigt i sin samhällskonstruktion.

Igår ringde jag Hussein, bad om en hyrbil, och han kom två på eftermiddagen med den, och vi signerade kontraktet, men jag hade inga kontanter hemma och inget kort heller för det byts ut just nu. Jag måste åka till banken…
– No problem, betala 26 sterling pund på söndag då jag hämtar bilen!

I Sverige hade jag fått åka långt, långt utanför staden, och hämtat hyrbilen själv, och utan pengar hade det nog inte blivit nån bil alls…

Jag har berättat att vi får hämta själva, och fick ett mycket bra svar:
– Förstår de inte att du inte har nån bil om du hyr en?!?

När biluthyraren åkt drog jag till banken, och det besöket tog tre minuter för köer är det sällan. Trots att jag helt saknar bankensparkapital fick jag en inbjudan till deras julfest, i år igen, och jag blir lika förvånad varje gång. Jag har dessutom guldkort (!) vilket butiker noterar, har jag märkt.

För att det ska hända i Sverige måste du vara miljonär, och här går man – som vanligt – på vilka som är bad och good people. Är du good people – samhällsnyttig – blir det guldkort, och julfest.

Efter bankbesöket åt jag lunch ute, och bad om kyckling i en spenatröra som är urgod, pris 65:-, och de serverar portioner som är avsedda för nån stor skogshuggare varför jag bara åt knappt hälften.

15327474_10155173047552971_1425671229629461886_n – Doggy bag, undrade servitören vänligt, och jag nickade glatt för då slipper jag fixa middag i morgon.

3604035623_cefcb7e520_bPå vägen tillbaka handlade jag, och ett butiksbiträde bar ut de få varorna från kassan till bilen, och sen skuttade jag in till “The Pork Shop”, och där fiskade jag upp rökt skinka.

Eftersom muslimer inte äter griskött finns det inte i vanliga butiker utan det är “The Pork Shop” som gäller, och där har de fläskkotletter som smakar som de gjorde hemma på 60-talet; fläskkotlett och inte plast.

14068003_1255852401116418_4764840858410337576_oJag tittade in på West End, fikade där, och snackade med båda ägarna ett tag, och de bjuder alltid på kaffe. Mannen i familjen hade hört ett rykte som gick ut på att norra Cypern ska med i EU efter nyår varför samtalet blev rätt långt mellan mig, honom och 71900-00-baki_20150910103443hans irländska fru.

Efter nån timmes chatter åkte jag upp till den närmsta plantskolan, och såg ut ett prickblad och en kruka, och de kostade exakt lika mycket dvs. 140:- sek vardera.

När trädgårdsmästaren hade hällt jord i krukan, och planterat om prickbladet, sa han mig som det var:
– Den här är för tung för dig nu, jag kommer i morgon bitti med den!
– Tack snälla! När?
– Runt nio!

Det är alltid så om man köper nåt tungt kör de hem det, och i Sverige hade det inte blivit nåt prickblad, just för att det hade blivit för tungt, alternativt att jag hade tagit mig vatten över huvudet och fått slita samt blivit stressad som bara den av att försöka baxa in den där klumpen.

Efter plantkolan svängde jag in på macken och en grabb tankade bilen för en hundralapp, och han torkade av rutorna och fram- och baklyktorna, och jag stack sen ut sedeln genom rutan, tackade, vinkade och åkte.

bild-2016-12-02-kl-21-34Jag anlände till min lya jag hyr möblerad, och var inte det minsta stressad, och ska man bli det får man nog anstränga sig.

Jag hade varit på plats en kvart då värdens handyman ringde på dörren och han kollade min TV-box, jag klagade i morse via e-brev, och han sa som det var:
– När ni ställde nya TV-möbeln mot väggen klämde ni sladden, no problem, det fixar jag.
– Thank You!

En hel eftermiddag har passerat utan att jag har varit samhällsfarlig
15220237_10155174490282971_178636948488957237_nOm man inte skulle använda alla dessa servicemänniskor betraktas man som samhällsfarlig eftersom man stjäl jobb ofta av unga, och inte bara det! Folk skulle undra hur jag sköter mitt!

Lägger man en massa energi på att tanka bilar, bära krukor, med mera tas den antingen ifrån familjen eller ens jobb. Det beteendet gör en inte till good people eller hjälte här, tvärtom.

Uppdatering lördag morgon:
– Som sagt, sno inte jobb av unga, vad du än gör!  Här är din tunga blomma!

 

 

 

 

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.