Bröllop i TRNC

Ja, det var ett roligt bröllop, och lustigt nog fick man fota norra Cyperns högsta polischef, och tillika säkerhetspolischef, och brudgummens far, det har jag inte fått förr, och han är en enormt trevlig man.

Det är inte mig han pekar finger åt
Hans systerson tog min mobil och fotade… och eftersom han är faderlös, pappan mördades av grekcyprioter precis straxt före kriget, har morbror funkat som en pappa.

Jag har tidigare talat timvis med honom eftersom jag velat utreda deras kriminalpolitik, och jag håller med honom, som säger;
– Vi löser problem, ni i Europa samlar på dem.

Men ikväll skippade vi snack
Jag har också utlovat en glad brud, och det var hon verkligen, och det var enormt många gäster varför de använde även storbilds-TV. Tidigare i veckan sa brudgummens far att han hade fruktansvärt mycket att göra, och det kunde man se att båda föräldraparen legat i.

Det var enormt svårt att fota för jag hade bara en mobil med mig, och det var mängder med strålkastare, och en uppsjö blomsterkransar ifrån samtliga polisdistrikt, så man kan tro att det är pappsen som gift sig och inte sonen.

Jag kände väl igen, och hälsade på ett trettiotal av gästerna, som jag har träffat i andra sammanhang förr, och det var givetvis många politiker och mängder med chefer och poliser, men också “vanligt” folk, eftersom det är två familjer som träffas, och några nya vänner kom till,  och som jag ska fika med inne i sta´n innan jag lämnar ön. (Till höger polischefen och hans systerson.)

Nu är, hur som, premiärministerns jurist gift, och förutom att det var väldigt vackert, och mycket blommor, träffade jag en hel del härliga barn. 

Jag frågade om det var ett muslimskt eller ett nationellt turkcypriotiskt bröllop, och det var främst det sistnämnda.

Av den kilometerlånga kön som ringlade sig fram till brudparet kan vi ana att de är rätt poppis, och glada människor var de utan tvekan idag.

De sitter först ner, under en blomsterbåge, och vigs,  –skriver på ett slags kontrakt, och får sen ett vigselbevis.

Förr kunde tjänstemän inom statsförvaltningen tjäna pengar men idag har en nyutbildad polis 1300-1400 turkiska lira i månaden, och pengarna kommer ifrån Turkiet. Cypern är satt i embargo, och det är bara 230 000 av dem kvar på ön.

100 000 ungefär finns i England, ungefär lika många i USA och Australien.

Ändå har de inte gjort något, och demokraternas partiledare sa mig för något år sen:
– Väst måste snart bestämma om vi ska få finnas eller inte.

Ikväll fanns de, åtminstone ett par tusen av dem, och jag tackade för att jag fick komma, och för att jag sögs in i den närmsta familjen, så jag kom nära, för annars hade det inte blivit några foton alls.

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!