Mögel är inte att leka med

Over the past 20 years, exposure to mycotoxin producing mold has been recognized as a significant health risk. Scientific literature has demonstrated mycotoxins as possible causes of human disease in water-damaged buildings (WDB). This study was conducted to determine if selected mycotoxins could be identified in human urine from patients suffering from chronic fatigue syndrome (CFS). Läs mer

“Detta är varför jag vigt mitt liv åt att få en fungerande rehabiliteringsmodell för kroniska sjukdomar i Sverige. Det finns orsaker. Orsaker som inte vården varken kan eller vill erkänna. Orsaker som drabbar familjer som Ankis. Men även min. Sjuka hus ligger bakom så många kroniska sjukdomar. Sjukdomar som vården inte ens kan diagnosticera. För skulle de göra det skulle de behöva erkänna att de inte kan behandla. Som vården ser ut idag klarar den inte av det. För det är livsstilsförändringar som är lösningen.

feberÄr man så här sjuk och bor i mögel är det väldigt få som klarar av att bo kvar i en sanerad miljö. Man vet inte ens i det här fallet att man hittat alla mögelhärdar. Både källare och tak var mögelskadat. Inga garantier finns för att det inte även finns på andra ställen. Vanligen gör det så. Det luktar inte alltid och det syns sällan.

Anki är sängliggande med feber, svåra smärtor, skakningar och ljud- och ljuskänslighet. “Det kan inte vara mögel som gör mig sjuk för då hade alla i familjen varit sjuka”, är en vanlig kommentar från mögelskadade personer. Men vem säger att inte alla är sjuka. För att ta den här familjen som exempel så har äldsta sonen astma och allergier. Han bär samma namn som min son. Det var hans första symptom också.

Maken beskriver symptom som högt blodtryck, hjärtbesvär och tryck över bröstet. “Stress” säger han. Det var våra första symptom. “Utmattningsdepression” kallade läkarna det. Men få kopplar samman det med inomhusmiljön. Särskilt inte i bostaden som man äger.

Eller ännu värre fått piffad av ett TV-team som kallar sig för “Änglar”. Det är ett varmt och hjärtligt program. Välmeningen är stor. Nästan lika stor som okunskapen. Mögel avger mycotoxiner. Gifter som sätter sig i hela bostaden, i alla material och i hela bohaget. Är man inte redan sjuk av mögel kan man möjligen klara en sanering (förutsatt att den är korrekt gjord, vilket jag med stor sannolihet kan säga att det inte är här).

Men med alla de här symptomen borde det absoluta rådet vara – flytta och släng allt. Du kommer aldrig att bli frisk i den bostaden. Borrelia tillhör standard hos mögelskadade. Troligen för att immunförsvaret är nedsatt. Enligt vår läkare har de flesta borrelia om man skulle testa. Men inte alla blir sjuka. Internationellt verkar samstämmigheten stor när det gäller att behandla borrelia (bland miljömedicinare).

Behandla mögel först. Så vad säger vården? Många gånger står man utan diagnos. Men möjligen är det värre att faktiskt få en diagnos som ME (vilket är vanligt). Då invaggas man i någon slags trygghet om att det är kroppen det är fel på inte omgivningen. Att det är “otur”. Eller “dåliga gener”. I stället för att ta sig ur en dålig miljö så blir man kvar. Ofta dygnet runt dessutom inomhus. Enligt en studie har 93% av alla patienter med ME mögelgifter i kroppen (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705282/).

Så det är inte jag som gissar här. Det finns fler studier. Men främst ser vi den här diagnosen hos personer som bott i sjuka hus. Ingen får den hjälp och det stöd de behöver för att göra nödvändiga livsstilsförändringar. Förutom att flytta kan det t ex vara att skippa coca cola och bullar. Alltså ställa om kosten till en som dämpar inflammation i stället för bygger på den. Ofta behöver man lägga många pusselbitar. Jag vet. För jag vägde 40 kg och var utmattad. Jag tog mig ur det. Tyvärr med livslånga kroniska sjukdomar i familjen som autism, förkylningsastma, astma, allergier, ME, FM, MCS, IBS, borrelia m fl. Många av de har vi läkt ut i en frisk miljö och med läkande mat. Några är kvar. Det är en ständig kamp. Men jag är skyldig mina barn det. ”

Lisa Billö

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.