Mittuniversitetet har undersökt

Det är bara Sverige i hela världen som använder diagnoserna “utmattningssyndrom” / “utmattningsdepression” på ett läkarintyg, och som har förvandlat, eller beskriver, sjukdomen som social, psykisk eller arbetsrelaterad.


Det innebär att samhället kommer undan med rätt mycket

6e3d6b_8d9bd9eb51e64fb6855a8f79013b7056-jpg_srz_855_469_85_22_0-50_1-20_0-00_jpg_srzAlla andra länder talar om CFS, och den internationella
förklaringsmodellen ser ut så här:

Man lyckas då smita ifrån miljögifterna och inflammationerna i hjärnan som enligt internationell forskning är omfattande.

En medlem skrev: “Om WHO har fastslagit fysik orsak till utmattning och det inte finns någon adekvat vård för det i Sverige. Så borde det inte också innebära att det borde gå att argumentera med FK om att söka stöd och hjälp/vård på annat håll?”

Det hade man kunnat tänka sig 
Men nu har inte WHO erkänt social-, psykisk-, arbetsrelaterade-, stress-  “utmattning” alls för den diagnosen finns inte. Det är en hitta-på-diagnos enbart i Sverige, så den gubben går inte, och ingen har botats i landet enligt forskare.

Doktoranden skriver:
De som drabbas av utmattningssyndrom kan uppleva det som ett livsförändrande existentiellt tillstånd som präglas av maktlöshet, meningslöshet och sårbarhet. Det är dock ett perspektiv som sällan uppmärksammas i vården av de drabbade. Det visar en ny avhandling vid Mittuniversitetet.

Syftet med avhandlingen är att ge en fördjupad förståelse av vad utmattningssyndrom kan innebära för den drabbade. Detta genom att undersöka erfarenheten med fokus på ett existentiellt perspektiv. Studien bygger på kvalitativa intervjuer med vårdtagare och vårdgivare om upplevelser, den drabbades behov och betydelsen av att uppmärksamma de existentiella behoven i rehabilitering.Stressrelaterad ohälsa är ett växande folkhälsoproblem i Sverige och en vanlig orsak till sjukskrivning. Studien visar att utmattningssyndrom också väcker existentiella frågor kring mening, existens och livsval hos den som drabbas. Förutom den meningsförlust som de upplever i sitt eget liv, uppfattar de också att det råder en existentiell tomhet i samhället, något som de menar innebär att människor saknar verktyg att hantera existentiella utmaningar.
Läs merSkolan har kontaktat doktoranden.
Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.