hqdefault 27

Funktionsmedicin är framtiden

barn

Vi kan nog kalla funktionsmedicinen asiatisk

Det är sällan man ser kopplingen miljögift-sjukdomar i pressen men ibland händer det…

I USA är funktionsmedicin stort, och i Asien har man alltid haft den som bas. Man kan nog säga att USA nu tar efter Asien.

Inom Functional Medicine fokuserar man inte på att dämpa sjukdomssymptom, utan istället på att hitta de underliggande orsakerna till sjukdom och ohälsa.
Läs mer www.funmed.se

Kliniker finns i Göteborg, Stockholm, Falun, Malmö och de har köer.

Vad är Funktionsmedicinen för metod?

Får vi inte i oss tillräckligt med näringsämnen och om det fattas viktiga mineraler, aminosyror, fettsyror, vitaminer och annat uppstår störningar i cellernas metabolism. På sikt leder det till sjukdom.

Man försöker hitta orsakerna till varför biokemiska obalanser har uppstått och man strävar efter att stödja kroppen till hälsa genom att försöka skapa en dynamisk jämvikt mellan kroppens olika system med hjälp av livsstilsförändringar, läkande kost, örter och näringstillskott.

Funktionsmedicinen grundar sig bland annat på följande principer:

– Varje människa är biokemiskt individuell, vilket bland annat beror på variationer i den metaboliska funktionen, genetiska och miljömässiga skillnader.

– Man stödjer kroppens funktioner snarare än att behandla en sjukdom.

– Man tar hänsyn till att det finns en dynamisk balans mellan inre och yttre faktorer.

– Man förstår att det finns sammankopplingar mellan olika fysiologiska faktorer.

– Hälsa innebär en positiv vitalitet, inte enbart frånvaro av sjukdom.

– Man förbättrar hälsan genom att stödja organreserver.
Läs mer

utredFunktionsmedicin innebär att man försöker återställa funktionen hos organ eller biokemiska processer i kroppen innan obalansen manifesterat sig i en sjukdom.

Funktionsmedicinen (med ursprung i USA omkring 1994) skiljer sig från den traditionella allopatiska medicinen genom att vara orsaksinriktad i stället för symtomdämpande. Den har en holistisk syn som uppmuntrar till tvärvetenskaplig kunskap och samarbete mellan läkare, tandläkare och olika slags alternativa terapeuter.

Inom denna del av hälsovården används laboratorieutvärderingar och ett tidigt ingripande för att förbättra fysiologisk, emotionell/kognitiv och fysisk funktion. Man intresserar sig för personens individuella biokemiska balans, omgivande miljö och den egna erfarenheten av hälsotillståndet. Det finns inget sätt eller medel som stämmer för alla.

• Den individuella patienten. Funktionsmedicinen betonar att varje människas fysiologiska system har sin egen särprägel. Därför bör behandlingen skräddarsys för varje patient.

• Ett holistiskt synsätt. Kroppen undersöks och behandlas som en sammanhängande enhet i stället för en samling isolerade delar. Man tar även ta hänsyn till långtidseffekterna av varje terapi eller behandling.

• Små symtom bör inte ignoreras. Även mycket små obalanser i kroppen kan leda till allvarliga sjukdomar. Detta sker ofta genom en ”dominoeffekt”, då en mindre obalans sätter igång en mängd biologiska reaktioner som på sikt ger försämrad hälsa och olika kroniska åkommor.

• Mäter funktionsbrister. Den mest avancerade och finkänsliga teknologi används för att finna de allra minsta obalanser i kroppen och därigenom tidigt förhindra djupgående hälsoproblem. Exempel på tester är hur väl leverns P450-system (för avgiftning) fungerar och mätning av tarmens genomsläpplighet. Man kan även undersöka pH, redoxpotential och resistens (mineralkoncentrationer) i blod, urin och saliv. En hårmineralanalys ger ett mått på kroppens mineralstatus och vilken ämnesomsättning man har.

• Återställer biobalansen. Kroppen strävar efter att vara i balans, och genom att hjälpa och stärka kroppens naturliga läkekraft samverkar man med denna dynamiska process. Med hjälp av funktionsanalyser kan patienten effektivt lotsas mot en återställd biokemisk balans i syfte att uppnå ett bestående resultat.

Vad betyder Funktionsmedicin?

Ögonöppnare! År 2022: Forskningen – det är en inflammation i hjärnan

De 10 delarna av vår sjukdom; utmattningssyndrom

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.