Är Utmattningsskolan laglig?

Sluta bli blåst av 100 olika dieter

dieterDieter… i mängd och trängsel

En diet som är bra för mig behöver inte alls vara det för dig. Det vore tvärtom konstigt om det vore så eftersom vi är olika. Det går mode i dieter, och jag upplever den unga generationen som regelrätt lurade. De är uppväxta i lightproduktsamhället, och idag vet vi att sockerbolagen öste ut miljon efter miljon för att varna för “fett”…

Jag minns då alla skulle äta fem brödskivorom dagen…

Vem som betalade varningarna för ägg har jag inte koll på. Jag gick aldrig på ägg-larmen eftersom jag i min barndom hade umgåtts med 90-åringar som ätit ägg hela livet. Dieterna skulle aldrig få fotfäste om folk började tänka i funktion.

– Vad gör just denna råvara med min kropp?

dieter

 

 

 

 

Många i skolan vet numera vad gurkmeja, kardemumma, kokosmjölk och vaniljestrakt, mer mera, gör och känslan av att man plötsligt kan räkna igen glömmer man aldrig.

Det sägs att folk minns vad de gjorde då statsminister Palme sköts. Jag vill påstå att man minns, på samma sätt, livet ut den dag man fick sitt närminne tillbaka.

dieterSpeciellt om man, som jag, konstant betalade räkningar tre gånger eller inte alls, och vände på precis alla siffror man kan vända på.

Idag vet skolans medlemmar att Guldmjölkens funktion är att slå ner inflammationen. Den som tänker i funktion behöver inga dieter. Men det är ingalunda enbart guldmjölken som har den funktionen. UMS-programmet är noga igenomtänkt, och läkarkontrollerat.

Den som har koll på läget vet att skolan är ett handlingsprogram ut ur mörkret, och vi får se inom sex månader hur många det är som tar sig ut.

En sak vet jag; de har gått in för matens funktion, och inte dieter

De känner också väl till att de kilon vi drar på oss hänger samman med hormoner och förgiftningar. Kan man inte äta eller ens springa bort.

UMS tar aldrig bort, UMS lägger till och en av de saker vi lägger till är blåbär, som är rena hjärnmaten. Allt det vi lägger till är i allmänhet ren hjärnmat. Funktionsmat, som blåbär.

Här har v i en läkare som går matvägen


 

11 trendiga dieter – så effektiva är de

Periodisk fasta, LCHF, Ketos, Atkins, VLCD, GI, Paleo och så vidare.
Idag finns en mängd trendiga dieter som kan vara svåra att skilja åt.
Här ger vi en generell översikt av några av dieterna.

Överlag brukar vi på Wellobe säga att det viktiga är att hitta en diet som fungerar för dig. För alla är vi olika med olika bakgrunder, genetik, förutsättningar, levnadsvanor, preferenser, målsättningar – och så vidare. Samtidigt kan olika dieter vara olika bra rent hälsomässigt. Vissa kan till och med vara farliga och därför är det viktigt att man verkligen förstår vad det är man utsätter sig själv och sin kropp för.

Diet 1: Periodisk fasta

Periodisk fasta (intermittent fasting) är ett samlingsnamn på dieter som går ut på att växla mellan att äta ”som vanligt” och att fasta. Här är några vanliga varianter:

  • 5:2-dieten: Ät som vanligt fem dagar (ca 2 000–2 500 kcal/dag) och fasta i två (ca 500–600 kcal/dag).
  • 6:1-dieten: Ät som vanligt sex dagar och drick bara livsmedel utan kalorier dag sju.
  • 16:8-dieten: Fasta i 16 timmar och ät i 8.
  • 20:4-dieten: Fasta i 20 timmar och ät i 4.

Vad man ska äta enligt denna diet

Det väljer man själv, så länge man håller sig inom sin rekommenderade kalorinivå. Bra val är näringsrika livsmedel med mycket protein och fiber som mättar utan att tillföra för mycket kalorier. Även soppor har i studier visat sig ge mättnadskänslor.

Skulle t ex 5:2-dieten passa dig? TESTA HÄR

För- och nackdelar med denna diet

Fördelar
Att man minskar sitt totala kaloriintag samtidigt som man kan äta vad man vill. Det leder oftast till att man går ner i vikt. Studier visar att dieten både minskar mängden hungerhormon (ghrelin) och ökar mängden mättnadshormon (leptin). Dessutom sägs den stimulera tillväxthormon som förebygger muskelnedbrytning.

Nackdelar
Att vara utan mat länge passar inte alla. Risken är att man överkompenserar efteråt, så har man haft ätstörningar är denna diet inte att rekommendera. Generellt sett är hälsoeffekterna dessutom kortsiktiga och vare sig fler eller bättre i jämförelse med dieter där man minskar kaloriintaget lika mycket varje dag. En annan risk är att man går upp lika snabbt i vikt igen – om inte mer – när man väl slutar.

Testa Wellobes 5:2-program

Diet 2: LCHF

LCHF (Low Carb High Fat el. ”lågkolhydratkost”) är en diet som går ut på att minska mängden kolhydrater och öka mängden fett. Är godkänd av Socialstyrelsen som behandling av övervikt och diabetes typ 2. Kallas av sina förespråkare för ”njutmetoden” eftersom man får frossa i kött och såser baserade på feta mejeriprodukter som grädde, smör och créme fraiche.
Men hur går det ihop? Jo, i vanliga fall är kroppens främsta energikälla kolhydrater som bryts ner till glukos och sedan blodsocker. Syftet med den här dieten är att tvinga kroppen att istället inhämta sin energi från fett, genom att minska på kolhydraterna (läs mer om ”ketos” under Diet 3 nedan).

Vad man ska äta enligt denna diet

  • Kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg
  • Feta mejeriprodukter som smör, ost, grädde och creme fraiche
  • ”Ovan-jord-grönsaker”
  • Bär
  • Nötter (OBS! Ej nötter med kolhydrater)

Vad man INTE ska äta enligt denna diet

  • Bröd, ris, pasta och potatis
  • Socker och annan stärkelserik mat
  • Frukt
  • Chips
  • Vin, öl och drinkar

För- och nackdelar med denna diet

Fördelar
Passar bra för människor som tycker om kött och och fet mat. Dessutom bidrar fettet till en ökad mättnad, så att man inte blir hungrig lika ofta. Eftersom man också undviker socker minskar sötsuget med tiden.

Nackdelar
Att den innehåller så mycket fett. Det sägs både öka fettinlagringen på insidan runt organen samt kolesterolhalten, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. Dessutom är avsaknaden av glukos en negativ aspekt, då glukos är hjärnans bränsle. Livsmedelsverket rekommenderar inte att man slutar äta kolhydrater helt, utan anser istället att man byter ut snabba kolhydrater som vitt ris, pasta och potatis mot fullkornsprodukter.

Diet 3: Ketos

Läs mer

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.