Sömnlös, som ljudbok

Sömnlös, som ljudbokAtt inte kunna sova kan låta som en bagatell. Men om det är ett återkommande problem kan det inte bara vara en plåga utan också ha negativ effekt på livet och hälsan.

I Sömnlös får lyssnaren svar på både varför man sover dåligt och hur man kan råda bot på sömnproblemen genom att samarbeta med kroppen istället för att motarbeta den.

Metoderna är nya i Sverige men prövade av tusentals svenskar under 1,5 år innan boken skrevs. Några av dem som äntligen löst problemet och som nu sover citeras i boken.

Utmattningsskolan.se del 2: Fri från sömnstörning är den andra boken i en serie som kommer att omfatta hela Utmattningsskolans handlingsprogram. Boken är ändå helt fristående.

Säljs bland annat av Bokus, Adlibris, Bokon,

Direkt ifrån Utmattningsskolans server

 

Smakprov ur ljudboken:

 

VAR TREDJE SVENSK SOVER ILLA, SKREV SVD

När jag var ung skulle barn lägga sig sju på kvällen och gå upp ungefär tolv timmar senare, tonåringar skulle sova 21.00 och vuxna gick och la sig 22.00. Idag kan småbarn vara uppe på natten och ungdomar lägger sig allt senare. Vuxna går och lägger sig framåt morgontimmarna och då har man absolut inte förstått att man har en hjärna som betyder allt och som man ska vara rädd om.

Rekommenderad sovtid per natt för 15-åringar är 8–10 timmar och de som sover mindre än sju timmar per natt rapporterar dubbelt så ofta, jämfört med dem som sover minst åtta timmar, psykosomatiska symtom som huvudvärk, ont i magen eller nedstämdhet flera gånger i veckan. I dagsläget sänder många dem till BUP, men inte i säng!

Vi lever i en tvärtomkultur för närvarande som inte är hållbar i ens en halv generation och därför kommer att försvinna. Du har säkert själv sett rubriker som: ”Han dog därför att ambulansen inte kom i tid!”

Sanningen är nog att han dog för att något vitalt organ inte orkade med honom och hans livsstil längre. Rekordet inom UMS var en medlem som drack sex liter Coca-Cola per dygn, åt sällan, sov mycket sporadiskt och som hade klappat ihop. Han hade mycket väl kunnat vara den där mannen som dog ”för att ambulansen inte kom i tid”.
SKAFFA DIG SOVVANOR
En av de första saker du ska börja med är att gå och lägga dina eventuella barn tidigt och dig själv runt 22.00 – och vid samma tid varje kväll när du känner att du får en dipp och är trött – därför att hjärnan älskar rutiner.

Den dippen, som beror på att kortisolet nu har sjunkit, återkommer på en relativt regelbunden tid och betyder att kroppen säger:
– Jag vill sova, nu!

Om du vore en robot, som har skruvar i huvudet istället för nervtrådar, skulle du kunna tacka ja till en kvällskurs som startar 22.00 men det kan du inte som människa. Du kan inte vara uppe på nätterna och anse att du inte har tid att sova. Inte utan att det kommer en svidande räkning längre fram, och den kan ta tjugo år på sig innan den levereras framför dina fötter därför att du begick övergrepp mot sömnklockan.

Man brukar tala om ”fördumningen” och det är inte svårt att ta till sig att sömnstörningar kan vara en stor bidragande orsak eftersom det motsatta, en skärpt hjärna, sköter om båda tillstånden.

Problemet beror bland annat på alla sömnmediciner som snart sagt
”alla” äter. Sömnmediciner gröper ur viktiga mineraler som vi behöver för att kunna sova. Det gör att hjärncellerna inte får tillfälle att städa bland dagens intryck, vilket leder till att cellernas kapacitet har förbrukats. Eller som ungdomar skulle kalla det hela:
– Man blir slut i huvudet!

Men Riksrevisionen har som sagt börjat slå bakut inför den våldsamma förskrivningen som råder:
– Myndigheterna bör göra mer för att värna sitt oberoende gentemot läkemedelsindustrin, säger riksrevisor Margareta Åberg.

SÖMNKLOCKAN STYR

Du kommer att få en uppsjö av sömntips som du kan testa för att se vad som passar dig. Många inom UMS gnider in en droppe lavendelolja mellan ögonen, eller på kudden, och det räcker.

Du kommer att få fler sådana enkla och billiga tips längre fram men först ska vi kika på vem som bestämmer och var makten ligger.

Nobelpriset i medicin 2017 delades lika mellan Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W Young. “De prisas för sina upptäckter av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm.” Kort uttryckt har de nu etablerat sömnklockan.

Den inre klockan kan man själv påverka med till exempel kaffe, som gör att den naturliga sömnklockan flyttas fram.

– Detsamma gäller blått ljus som skjuter sömnklockan framåt. Ett tips är därför att inte använda läsplatta innan man ska somna på kvällen, säger Maria Eriksson.

Det vet ”alla” att om man dricker kaffe nio på kvällen lär man inte somna tio men få vet att blått ljus påverkar. Om vi fikar, lägger oss i ett sovrum utan mörka gardiner mitt i sommaren, ett sovrum som dessutom är för varmt, och efter att vi använt läsplatta på kvällen, har vi alltså goda chanser att inte kunna sova alls.

Många känner också att de inte har tid att sova. Man vet via undersökningar att minst halva befolkningen sover på tok för lite och med stora störningar, en del av dem är självförvållade och kan lätt rättas till, annat kan vi inte kontrollera.

De tre amerikaner som fick dela på Nobelpriset i medicin 2017 förklarar hur växter, djur och människor optimerar sin fysiologi så att den är väl förberedd inför dygnets olika faser. Det priset lär på sikt få fler att tala om mat- och sovklockor som du inte heller kan kontrollera.

Det finns ett tidsmässigt avstånd mellan Nobelpriset 2017 och fackets förhandlingar för skiftarbetare, men den dagen kommer då sovklockan blir en förhandlingsdetalj.

Deras studier har hjälpt oss att bättre förstå människans biologiska klocka och hur våra kroppar fungerar. Alla levande organismer har varit tvungna att anpassa sig efter vår planets rotation, säger Nobelpristagarna.

– Och det innebär att alla organismer har varit tvungna att anpassa sig till att det finns perioder när det är mörkt och när det är ljust. Så det är många av våra fysiologiska funktioner som styrs av den här klockan som finns i våra celler och som har ett sinnrikt återkopplingssystem så att den håller reda på tiden, säger Edvard Smith, professor i molekylär cellgenetik vid Karolinska Institutet, skriver svt.

 

TID ÄR NÅGOT SOM PRÄGLAR VÅR KULTUR STARKT

Det är fint att ha en fylld kalender, och du kan räkna själv hur ofta människor använder ordet ”tid”. Vi har uttryck som ”tid är pengar!”.

Jag hade ett långt samtal med en gammal vis indier om den tidsandan och han gav mig en förklaring som vi studsar inför. Men jag bär med mig den sedan vårt samtal därför att det han sa blir logiskt om man samtidigt studerar 2017 års Nobelpris i medicin.

De två teserna flätas samman. Vi talades vid ungefär samtidigt som de tre amerikanarna fick Nobelpriset för att de har kommit på att kroppen ”kan klockan” och har en rytm som drivs av energi.
Indiern framförde följande:
– Vi har levt i snart 2 000 år i det som kallas för ”fiskarnas tidsålder” som är tidens, lidandets, trons och religionens, sökandets, ovisshetens och självuppoffringens era.

Nu har vi bara två grader kvar – 160 år – innan vi kliver in i vattu–mannens tidsålder som är kunskapens, vetenskapens och insikternas tid. Det är nu människan kopplar ihop A med B och upptäcker tillvarons inre samband, ansåg indiern.

Ordet ”tid” får en helt annan innebörd efter Nobelpriset 2017. Numera vet vi att människan inte kan styra, inte kontrollera och inte flytta på kroppsklockan. Den förhandlar inte utan tvärtom är det den som styr, bestämmer och den som har makten.

Man ser ibland artiklar som handlar om att unga egentligen borde börja skolan runt tio på förmiddagen, något som har mötts med fnys, stön och… Lata!

Steget efter Nobelpristagarnas upptäckt är en konsekvensanalys av vad som händer då man försöker strunta i kroppsklockan. Finner man då att folk blir sjuka, kör av vägen, fattar fel beslut och lär sig sämre kommer framtidens unga få börja skolan 10.00. Det kan sluta med att de börjar 10.00 och slutar 15.00 därför att de lär sig snabbare om man anpassar sig efter sömnklockan. Umeå universitet har faktisk redan forskat i elevfrågan.

Indierns påstående fick mig intresserad på allvar därför att jag har talat med oändligt många människor som försöker få tid, och på TV talar de ofta om ”tidspusslet”.

Vi kopplar ihop det hela med det moderna storstadslivet främst, d.v.s. att vi på något sätt väljer det. Många uppger också att det är denna stressande tidspress som ligger bakom att de inte kan sova.

– Nej, sa mannen, människan väljer det inte. Hon ska igenom den fasen. Det är en energi. Blir människan varse att det är en energi och inte alls ett eget val, får hon lättare att stå emot.
– Nej, säger Nobelpristagarna, människan väljer ingenting för det styrs helt av energier i generna, d.v.s. vi har en sömnklocka och den styrs av hur jorden rör sig i universum.

VI FÅR SE, TIDEN ÄR DEN BÄSTA DOMAREN

Du får testa indierns tvärsäkra uttalande och se om du anser att det stämmer.

Du ska alltså få det lättare att stå emot tidspress om du känner till att det är en energi som du inte kan kontrollera, lika lite som vi kan stoppa blåst. Vi kan gå undan i ett vindskydd men själva blåsten rår vi inte på. På samma sätt bör det gå att intala sig själv att man bör värja sig mot tidsandan som går ut på att man alltid ska vara tidspressad. För att visa sitt värde som arbetare och konsument?

Rent psykologiskt borde vetskapen om sömnklockan också sätta sina spår d.v.s. att vi får tankar av typen:
– Det är ingen idé att streta emot, nu är klockan slagen. Jag måste sova. Lyda order.

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

2 kommentarer till “Sömnlös, som ljudbok”

  1. Hej! Jag har köpt både kurs 1 och 2 som ljudbok men skulle gärna vilja ha tillgång till en punktlista med saker att börja med/köpa in. På facebooksidorna tex finns ju recept på guldmjölk men skulle även vilja ha en liten lista på de andra tipsen. Är ju lite svårt att komma ihåg med dimmig hjärna och omständligt att leta i ljudfilen samtidigt som man skriver inköpslistan. Tack på förhand 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.