Patienter går samman för att kräva skadestånd av Försäkringskassan

Patienter uppmanas gå samman för att kräva skadestånd från Försäkringskassan efter att ha utförsäkrats på felaktiga grunder. »Vi får hela tiden in nya klienter med samma typ av problematik, där Försäkringskassan inte har godtagit läkarnas intyg«, säger Jimmy Laine på firman Myndighetsjuridik som ligger bakom planerna på grupptalan.

Undersökningsfynd ska inte vara ett krav i sjukintyg för att en patient ska få rätt till sjukpenning, enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i höstas. Domen är principiellt viktig, menar Jimmy Laine, juridiskt ombud för flera personer som blivit utförsäkrade. Hittills har nämligen personer med psykiatriska diagnoser såsom utmattningssyndrom, depression och ångest ofta nekats sjukpenning av Försäkringskassan just med hänvisning till att tillräckliga undersökningsfynd saknas – trots att kritikerna menar att det inte går att göra sådana observationer vid psykiatriska tillstånd. När domen i Högsta förvaltningsdomstolen föll jublade Jimmy Laine och förutspådde att fler skulle få sjukpenning beviljat.

– Men att vi har fått rätt i högre instans innebär inte att Försäkringskassan fortsättningsvis gör rätt. Vi får hela tiden in nya klienter med samma typ av problematik, där Försäkringskassan inte har godtagit läkarnas intyg – även efter den här domen, säger han. Läs mer- Läkartidningen


Försäkrinskassan
Klicka dig till artikeln

Högsta förvaltningsdomstolen skapar det som kallas för prejudikat dvs. alla andra underrätter måste följa deras dom varför det ser juridiskt ljust ut, så här långt.

Det förvånar mig dock inte att myndigheter struntar i domar, det ser vi allt oftare att de blir nån form av rättshaverister.

Tipset kommer ifrån en UMS:are, som skrev in sig i kurs 1 den 5 maj, 2017, och som skriver nu snart sex år senare:

“Det vore fantastiskt om detta kunde ge rätt till så många som blivit felbedömda. Jag jobbar numera som handledare/projektledare inom hantverk för långtidssjukskrivna och det är oroväckande vanligt att personer blivit utskrivna och ofta hänvisade till Arbetsförmedlingen som anser att de är för sjuka för att jobba. De hamnar mellan myndigheterna och utan ersättning de borde ha rätt till.”


På FB finns en grupp kallad “Försäkringskasseupproret

Där man får lite insyn i hur det ser ut just idag.

Debatter kan dock aldrig ändra på nånting alls men det kan domstolen även om det under senare år har förekommit myndigheter som struntar inte bara i människor utan också i domar.

Trots det är det absolut den juridiska vägen man ska gå, och det är min förhoppning att drabbade UMS:are kontaktar Jimmy Laine på firman Myndighetsjuridik som har en mycket bra info på sin hemsida.


Jag utredde de hemlösa i Stockholm 2011 via Nybergs teater

Jag drev teaterlistan.se och hade daglig kontakt med samtliga teatrar i Stockholm, och hälften av de som finns i Göteborg.

Hemlöshet är en mänsklig orimlighet. Jag vet att de som kommer och ser vår föreställning den 4 december inte kan gå hem efteråt, eftersom de inte har något hem. Men ändå: När författaren Lena Holfve gav mig idén till en föreställning för Stockholms hemlösa visste jag direkt att det här gör vi. Ensemblen instämde utan att tveka.

Det som förvånade “alla”, utom möjligen mig, var att lejonparten hemlösa var utförsäkrade samt oftast just egna företagare dvs de hade åkt dit på “Starta eget!!!”- kampanjen som fick folk att starta eget, och som egen företagare har du inte del i skyddsnäten på samma sätt som löntagare.

Fas tre startade 2009-10:

Fas tre är sista steget i jobb och utvecklingsgarantin och riktar sig mot långtidsarbetslösa. Ersättningen kommer från försäkringskassan och är på mellan 223 och 680 kronor per dag i högst två år. Läs mer


“Från 2017-2018 var de fullständigt rabiata”

Det anser en erfaren UMS:are, som numera är helt frisk sen fem år.

Jag själv tvingades ta ut en tidig pension år 2013, som påverkar hela ens liv från den dagen, och skälet var just att man fick inte vara sjuk i mer än två år, och jag var enormt sjuk.

Jag friskskrevs i mars 2016, startade UMS det året i juli, och jag har haft med sjuka att göra dagligen, och sen den dagen, och upplever också att de blir bara värre och värre.

Det är som om de kör den nazistiska ideologin fullt ut:
-Bara de starka har rätt att leva!
Stämmer den analysen lär de ställa inför rätta längre fram, mycket längre fram.

Ateljé Lugnet, Boden
Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!