maxresdefault 67

Prio 1 – Tänk funktion!

Tänk funktionVi behöver max 5 ml per dag vilket innebär att en flaska för 44:- räcker i princip i två månader. Öppnad förpackning är hållbar 7–10 dagar i kylskåp men man kan frysa den i små knäckformar om man så önskar. Ställ upp formar på en bricka, kör in hela brickan i frysen och dagen efter kan du samla ihop dem och lägga i din blåbärslåda.

Tänk funktion!

Om man dricker sig mätt på blåbärsjuicen lär det bli dyrt… Blåbär är mycket, mycket viktigt för oss – rena hjärnmaten.

Holistic Blåbärsjuice 270 ml

Blåbär innehåller många bra ämnen som bland annat verkar mot inflammatoriska sjukdomar. Eftersom reumatism och värk i kroppen beror på en inflammatorisk process anses blåbären kunna minska värken. Så varför inte ta en klunk blåbärsjuice?

  • Rik på antioxidanter
  • Skyddar cellerna från att åldras i förtid
  • Fullproppad med vitaminer och mineraler (C-vitamin och B-vitamin)
  • Med mineraler (Kalcium, magnesium, kalium och fosfor)

Blåbär är även bra för magen eftersom de balanserar tarmfloran. Torkade blåbär hämmar diarré, medan färska motverkar förstoppning.

Ta en klunk svensk sommarskog, det har du förtjänat. Avnjutes bäst med en gnutta solsken och ett leende.

Ingredienser:

100 % blåbär

Med functional foods menas livsmedel med en dokumenterad positiv effekt på hälsan. Möt forskaren Elin Östman, som arbetar för att det ska finnas fler livsmedel som bidrar till hälsa.

Functional foods myntades som begrepp i Japan 1984 och spreds brett i Asien innan det kom till västvärlden. I Sverige fångades begreppet upp i slutet av 90-talet samtidigt som livsmedelsbranschen arbetade fram riktlinjer för hur hälsopåståenden fick användas i marknadsföring. Vid den här tiden var Elin Östman en av flera doktorander som forskade i functional food-relaterade projekt, varav ett av dem fokuserade på sambandet mellan produktegenskaper hos bröd och dess effekt på blodsocker.

– Ett tag pratade alla om ”GI-metoden” och syftade oftast på en kolhydratfattig kost. Men vi som forskat om GI anser att man visst ska äta kolhydrater, men framför allt välja dem med lågt GI som gör att blodsockret stiger långsamt och insulinpåslaget blir lägre, säger Elin Östman.

Hon menar att det istället borde vara fokus på kolhydraternas näringsmässiga kvalitet.

– Fullkornsprodukter från spannmål, som innehåller mycket kolhydrater, är viktiga i vår kost eftersom de levererar kostfibrer och bioaktiva ämnen som är bra både för människor och för tarmbakterier. När man väljer fullkornsprodukter som har lite struktur, typ rågkross, bulgur eller korngryn så är de också snälla mot blodsockret, säger Elin Östman.

Eftersom blodsockerbalans är centralt för att undvika metabolt syndrom är det ett viktigt område inom functional foods. De flesta känner till att man håller sig piggare om blodsockret inte svänger kraftigt upp och ner. Men vad färre kanske tänker på är att kroppen även påverkas på lång sikt.

– En jämn blodsockernivå förebygger flera sjukdomsscenarier som är kopplade till den låggradiga och alltjämt pågående inflammation som högt blodsocker medför. Alltför kraftiga svängningar sliter på kroppen och på lång sikt ökar risken för diabetes och hjärt-kärlproblem, säger Elin Östman.

Vad tror du om framtiden för functional foods, kommer alla livsmedel vara funktionella i matbutiken om 50 år?

Läs mer  Lantmännen Läs hela i Cerealier

De 10 delarna av vår sjukdom; utmattningssyndrom


Maten ökar samarbetsförmågan och självförtroendet

Kan gemensam matlagning främja hälsa och välbefinnande hos personer med kognitiv funktionsnedsättning? Och kan mat och måltider samtidigt även förbättra samarbets- och kommunikationsförmågan? Det ser så ut, menar forskare bakom ett pågående forskningsprojekt.
Maria Nyberg är biträdande professor i sociologi inom ämnet mat- och måltidsvetenskap och forskar bland annat om matens sociala dimensioner. En måltid som är väldigt social är den offentliga. När Måltid Sverige i oktober arrangerade ett forskningsforum för offentliga måltider var Maria där och presenterade sitt pågående forskningsprojekt: Hälsofrämjande måltider inom LSS – Mat med flera mål. Projektet driver hon tillsammans med kollegan Eva-Lena Einberg, universitetslektor i hälsa och vårdvetenskap. Måltid Sverige är ett nätverk för att öka kompetensen bland dem som arbetar med och inom offentliga måltider i skola, vård och omsorg.
– Vi har inte analyserat klart denna första del ännu men några erfarenheter hittills är att deltagarna, det vill säga brukarna, uttrycker att de lär sig en massa nya saker genom att laga mat tillsammans. De vågar också laga mer mat hemma än vad de gjorde tidigare, berättar Maria. Läs mer

 

 

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.