hqdefault 16

Ännu en – 1 st medlem – som har hittat sin rot; kromförgiftning

kromförgiftningUMS nya slogan?
-Vi befriar en i taget.

Med stor sannolikhet har en medlem hittat sin rot; kromförgiftning.

Medlemmen hade hittat en sex år gammal håranalysrapport, där kromet var spårat, men det finns två slags krom, kan man säga.

Hårmineralanalys anses vara en mycket pålitlig metod för att fastställa kromstatusen men vid tungmetallförgiftning kan förhöjda kromvärden tyda på krombrist eller sakna värde.

En hårmineralanalys speglar både den nyttiga trevärda formen, samt den toxiska sexvärda formen. Speciella blodprover behövs för att särskilja kromformerna vid misstankar om kromtoxicitet.

Analysen är dock alltid “historia” dvs hur det var då håret växte ut.

Man får ta hjälp av blodprov, facereading, symtomlistor och givetvis plugga krom.

 

När man tror att man har hittat en rot börja man plugga den

Eftersom Cr(III) absorberas dåligt på alla sätt, beror toxiciteten hos krom huvudsakligen på Cr(VI)-formen. Det kan absorberas av lungorna och mag-tarmkanalen, och till och med i viss utsträckning av intakt hud.

Reduktionen av Cr(VI) anses fungera som en avgiftningsprocess när den sker på avstånd från målplatsen för toxisk eller genotoxisk effekt medan minskning av Cr(VI) kan tjäna till att aktivera kromtoxicitet om den äger rum i eller nära cellkärnan i målorganen [Dayan och Paine 2001]. Om Cr(VI) reduceras till Cr(III) extracellulärt, transporteras inte denna form av metallen lätt in i cellerna och därför observeras ingen toxicitet. Balansen som finns mellan extracellulär Cr(VI) och intracellulär Cr(III) är vad som i slutändan dikterar mängderna och hastigheterna med vilka Cr(VI) kan komma in i celler och ge dess toxiska effekter [Cohen, Kargacin  et al.  1993].

Cr(VI) går in i många typer av celler och kan under fysiologiska förhållanden reduceras med väteperoxid (H2O2), glutation (GSH) reduktas, askorbinsyra och GSH för att producera reaktiva intermediärer, inklusive Cr(V), Cr(IV), tiylradikaler, hydroxylradikaler och slutligen Cr(III). Vilken som helst av dessa arter skulle kunna attackera DNA, proteiner och membranlipider och därigenom störa cellulär integritet och funktioner [De Mattia, Bravi  et al. 2004].

Läs mer engelska   Översatt via Google

 

Toxiska doser

Det finns ingen känd toxisk dos, förutom vid inandning av stora mängder krom i gasform. Gruv- eller industriarbetare som utsätts för mycket krom i luften är en riskgrupp. Krom i trevärd form används i tillskott och förekommer naturligt i mat. Krom i sexvärd form är en toxisk form av krom som förekommer inom industrin, speciellt stålindustrin, vid svetsning, i betong, rengöringsmedel och främst tillverkning av ferrokrom. Kromtoxicitet från sexvärt krom ger viktförlust, trötthet, samt ökar cancerrisken.  Läs mer Kurera.se

 

6-värt krom (hexavalent krom) har även upptäckts i svetsrök

Vad är 6-värt krom och hur kan man skydda sig på bästa sätt?

Ett fall nyligen, början av februari 2019, där 800 arbetstagare fick ekonomisk kompensation efter att ha utsatts för farligt 6-värt krom vid Nederlandse Spoorwegens verkstad i Tilburg (Nederlandse Spoorwegen är en avdelning i det statliga järnvägsbolaget NedTrain) har ännu en gång fokus riktats mot hur farligt detta ämne är.Staden Tilburg tvingades att betala totalt 10 miljoner euro till personer som exponerats för och till personer som blivit sjuka av krom 6, när de arbetat i Nederlandse Spoorwegens verkstad.

Krommetall används i många stållegeringar för att öka styrkan i materialet och göra det mer korrosionsbeständigt. Krommetall är i sig själv inte särskilt farligt, men när metallen svetsas eller slipas oxideras metallen till farligt hexavalent krom. Ämnet används dessutom i vissa färger och ytskikt tack vare dess korrosionsskyddande egenskaper. Arbetstagarna i Tilburg har exponerats när de skrapat bort sådan färg från gamla tåg. Nederlandse Spoorwegen anklagas för att ha vetat om att denna färg använts på tågen utan att informera staden Tilburg. ”Chockerande”, konstaterar ansvariga för undersökningen, och anklagar NedTrain, men även staden eftersom de överhuvudtaget inte efterfrågat informationen.  Läs mer

Prio 1: Om man inte vet varför man är sjuk, kan man inte bli frisk

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.