Elit! 1 Kiwi fixar humör och fokus, huvudvärk, immunförsvar, sömnen

 

KiwiHar du svårt att somna på kvällarna?
Ät kiwi!

Forskning visar att vi borde äta den oftare. Lite varje dag ger nämligen positiva effekter på nattsömnen.

I studien undersöktes 22 kvinnor och män mellan 20 och 55 år som alla hade sömnproblem innan testet. Under en period på fyra veckor fick de äta kiwi en timme innan läggdags.

  • De somnade snabbare. Tiden det tog att somna minskade med drygt 35 procent.
  • När de vaknade upp under natten kunde de somna om snabbare än tidigare.
  • Sömnkvalitén ökade.
  • De sov längre – sovperioden ökade med 13 procent per natt.

    Höga halter antioxidanter och serotonin i Kiwi

Troligtvis beror det på att frukten innehåller höga halter av antioxidanter och serotonin, ett må bra-hormon som får oss att känna oss nöjda och lugna. Tidigare studier har visat att personer med låga nivåer av antioxidanter oftare drabbas av sömnproblem. Serotonin reglerar vårt humör, vår aptit, och påverkar också sömnen och uppvaknandet.

Källa: Psychology Today

Kiwi hälsoeffekter:

Den är en frukt som växer på en slingrande, bladfällande buske som kan bli 8–10 m hög. Han- och honblommor sitter på olika buskar, de är orangegula. Honblommorna ger upphov till den avlånga och ludna kiwifrukten. I Sverige är grön kiwi vanligast.

Skalet är brunludet och fruktköttet klargrönt, mjukt och saftigt. Smaken är frisk och syrlig och påminner om smaken hos krusbär. Gul kiwi har ett slätt skal, med en liten knopp i ena änden. Det saftiga fruktköttet är gult, med små rödsvarta kärnor. Gul kiwi saknar helt den syrlighet som finns i grön kiwi.

Smaken är tropiskt söt, och kan beskrivas som en blandning av smakerna från mango, persika och citrus. Röd kiwi är lite trindare än den gröna och gula sorten och har liksom gul kiwi ett slätt skal. Fruktköttet i fruktens mitt, närmast kärnorna, är rödaktigt, i övrigt kan färgerna variera mellan gult och grönt ut mot skalet. Den smakar som en blandning mellan den gröna och den gula kiwin. Grön kiwi är rik på C-vitamin.

Kina är kiwins ursprungsland och frukten kallas även för kinesiskt krusbär. Numera odlas kiwi i Kalifornien, Medelhavsländerna och på Nya Zeeland där frukten är en viktig exportvara. Den har uppkallats efter Nya Zeelands nationalsymbol kiwifågeln, kiwi bird.

Frukter som ska exporteras plockas medan de är fasta och lagras och transporteras vid 0°C. Frukterna kan lagras upp till sex månader under optimala förhållanden. Källa

Fysisk beskrivning – är kiwi en frukt ?

Kiwi , ( Actinidia deliciosa ), även kallad kiwifrukteller kinesisk krusbär , vedartad vinstock och ätbar frukt från familjen Actinidiaceae . Växten är hemma i Kina och Taiwan och odlasden i Nya Zeeland och Kalifornien . Frukten har en lätt syrlig smak och kan ätas rå eller tillagad. Juicen används ibland som köttmörning. Rå kiwi innehåller mycket vitamin C och K.

Kiwirankor är tvåbo, vilket betyder att manliga och kvinnliga blommor bärs på separata individer. I allmänhet kan en hanväxt underlätta pollinering tre till åtta honväxter. Den ellipsformade kiwifrukten är ett äkta bär och har pälsigt brungrönt skal. Det fasta genomskinliga gröna köttet har många ätbara lila-svarta frön inbäddade runt en vit mitt. De lövfällande bladen bärs omväxlande på långa bladskaft (bladstjälkar), och unga blad är täckta med rödaktiga hårstrån.

 

 

https://utmattningsskolan.se/2022/07/28/harmineralanalys-ger-svart-pa-vitt-information-om-ev-tungmetaller/

 

Fakta om frukten

Näringsvärden, per 100 g färsk frukt:
• fibrer 3,8 g
• energi 234 kJ/56 kcl
• kolhydrater 10,2 g
• fett 0,4 g
• C-vitamin 63 mg
• järn 0,3 mg
• vatten 84 g

Användning:
Frukten kan ätas mogen och omogen. De omogna frukterna har syrligare smak. När frukten är mogen ger fruktköttet efter för ett lätt tryck. Fruktkött och frön äts med sked. Sök på kiwi recept!

Försäljningsperiod:
Hela året. Importeras till Sverige från Nya Zeeland, Medelhavsområdet, Chile.

Hållbarhet och förvaring:
Den har god hållbarhet, upp till 6 månader vid 0°C och 95 % relativ fuktighet (bästa lagringsförhållanden). Knappt mogna frukter kan hålla 7–10 dagar vid 20°C och 60 % relativ fuktighet. Gul kiwi säljs som regel ätmogen och har därför kortare hållbarhet.

Känslighet:
Frukten är inte särskilt känslig för vare sig kylskador eller värme. Däremot är frukten känslig för uttorkning och för etylen. Den producerar lite etylen.  Källa


Jag själv äter en varje kväll; sömnmedel receptfritt

Ögonöppnare! År 2022: Forskningen – det är en inflammation i hjärnan

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.