hqdefault 14

Husapotek 7; Oregano kan hålla undan virus hemma

Oregano är intressant, med tanke på det usla immunförsvaret och att vi lätt infekteras

Kryddan är en gammal läkemedel och kulinarisk ört som innehåller några av de högsta antioxidativa egenskaper i växtriket. Det är en utmärkt källa till vitamin A, vitamin C, vitamin K, B-komplex, kalium, kalcium, järn och magnesium.

Det har kraftfulla antiseptiska, antibakteriella, antivirala och svampdödande egenskaper som har visat sig vara till stor nytta vid behandling av förkylning, influensa, virusinfektioner, sjukdomar i andningsorganen, matsmältningsbesvär, magsmärtor, och smärtsam menstruation. Oregano är känd för att avlägsna gifter ifrån kroppen och avgifta hela lymfsystemet.

Den kan också bidra till att stärka magtarmkanalen och avlägsna instängd gas ifrån tarmarna och bota uppblåsthet och magbesvär. Den är också känt för att bidra till att balansera metabolismen och förstärka kärnorganen i kroppen.

oregano

Eterisk olja av växten är en av de mest potenta antimikrobiella oljor som finns och gör ett otroligt jobb att desinficera ditt hems och kontors luft.

Placera några droppar eterisk olja i en aromterapi diffusor för att skydda dig mot smittsamma virusinfektioner.

Den fenomenala antivirala förmåga har visats i laboratorier dödar  99% avdödning av Streptococcus pneumoniate som ligger bakom många typer av lung- och halsinfektioner.

Oljan är också en utmärkt botemedel mot tandvärk. Oljan i badvattnet är mycket välgörande för huden och kan hjälpa till att behandla reumatisk värk samt hudinfektioner.

Färsk är lätt att få, den är enkel att odla inomhus under vintern. Försök lägga färsk hackad oregano i sallader, soppor och pastasåser. Det kan också göras till en örtte man kan smutta på hela dagen. Oljan kan också hittas som en tinktur, extrakt eller kapselform på nätet eller i din lokala hälsokostaffär.

Använd inte oregano under graviditet då den aktiverar livmodern.

 


Den är mycket näringsrik och en virusbekämpande kryddört

Kryddväxten känner vi främst till som välkänd pizzakrydda i det italienska pastaköket. Kryddväxten gjorde entré i Sverige under medeltiden där den odlades i klostergårdar som viktig medicinalväxt. Oregano är kraftigt antiinflammatorisk och hämmar både svamp och virus

Finns som färsk, torkad krydda och som oreganoolja

Örten innehåller mängder med antioxidanter och viktiga mineraler och är mycket bra att använda i matlagning, gärna så ofta du önskar. Oregano räknas som en av de mest nyttigaste kryddorna med massa antioxidanter i gott sällskap med gurkmeja, kanel och kryddnejlika.

Oregano har slemlösande egenskaper och passar därför bra att dricka som infusion vid infektioner i hals och svalg samt luftrörsproblem. Eftersom oregano motverkar både virus och är kraftigt antiseptisk hjälper den vid behandling av fotsvamp och problem med candida.

Den verkar lösande på kramper och kryddan stimulerar gallblåsan för mer gallproduktion och därmed bättre matsmältning. Du kan även använda eterisk olja utspädd i exempelvis olivolja för baddning av infektioner och svamp. Odla oregano själv och använda kryddörten både färsk och torkad i infusioner, matlagning och härliga, gröna hälsodrinkar. Läs mer

 

 

Husapotek 2; Högintressanta Camu camu

De 10 delarna av vår sjukdom; utmattningssyndrom

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.