maxresdefault 129

Husapotek; 12-15 blåbär per dag

Blåbär betraktar jag som vår akutmat, rena hjärnmaten

Jag vräkte i mig liter efter liter då jag insjuknade. Kroppen ville ha det, och den som lyssnar på sin kropp har större chanser att klara det här än den som inte gör det. Många orkar inte laga mat i akutstadiet, och då är färska blåbär en bra nödlösning samman med alla andra bär, nötter, avokado – som inte behöver tillagas.

Men vi behöver normalt sett inte liter efter liter

blåbär nyttigtSkolan ber dig att få i dig 12-15 bär per dag. Du kan ha en kvarts tesked torkade svenska blåbär ifrån Örtagubben i din musli om du inte har färska.

När man säger “ät blåbär!” till en svensk ser de ofta framför sig hur de ska äta sig mätta på blåbär, blir dyrt…

Jag hör ibland; “Jag skulle aldrig ha råd att äta blåbär!” Alla har råd att äta 12-15 bär per dag. Få har råd att äta sig mätta på blåbär i december.

“Äta sig mätt” kan man göra på tre, fyra liter friskt vatten per dygn, och resten man får i sig ska vara genomtänkt och funktionell mat. Den dagen du väljer mat efter funktion och inte efter utseende, smak och pris är halva segern hemma.

Så, börja idag!
 – Jag ska äta blåbär för hjärnan behöver dem.

De är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat som är bra för oss. Bäret är vildväxande och finns i skogarna över hela vårt land.

Blåbär fakta, blåbär nyttigt

 

Skärper hjärnan och skyddar ögat

Bären har alltid varit populärt inom folkmedicinen och i dag innehåller flera kosttillskott blåbär. Det är även vanligt att blanda i blåbärspulver i sin smoothie, fil eller gröt. Och varför inte?

Det finns flera forskningsstudier som visar att bären är bra för nervceller både i hjärnan och i ögat. Bären innehåller några av våra mest kraftfulla antioxidanter, som bland annat fungerar som skyddsämnen för våra celler. Det är det intensivt blåa färgämnet som är mest verksamt.

 

1. Näringsrik och effektiv hälsoboost!

inverkan på vår hälsa
Bra inverkan på vår hälsa

De innehåller en rad viktiga mineraler och vitaminer. Bland annat innehåller de magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och B-vitamin. Och så mängder av det viktiga C-vitaminet. Bäret är dessutom fullt av antioxidanter och sägs innehålla mer antocyaniner än något annat livsmedel. Antocyanin är en kraftig antioxidant som ger växter en starkt röd, blå eller violett färg. Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom de förhindrar att fetter oxiderar i blodet. Dessutom verkar antocyaninet inflammationshämmande, kolesterolsänkande och kärlvidgande. Man tror att antocyanin skyddar ögats a-vitamin från fria radikalier och att det därför motverkar åldersrelaterade ögonsjukdomar.

[…]

8. Kan förbättra minnet och skjuta upp demenssjukdomar!
En studie utförd på råttor visade att råttorna bland annat förbättrade sitt korttidsminne med hjälp av blåbär. Även amerikanska studier har visat att åldersrelaterade minnesförändringar kan hejdas om man äter blåbär. Man har också sett att blåbär kan stimulera tankeförmågan. Det är ämnet antocyanin i bäret som stimulerar bildandet av nya hjärnceller. I USA marknadsförs ofta blåbärstillskott med hjälp av benämningen ”hjärnbären”. Läs mer Kurera


Carita: Frys in i augusti

Carita säger på basis av en nästan sekellång erfarenhet av bären att det under normala år lönar sig att vänta till augusti innan man plockar de bär som fryses in för vintern. De år då blåbär mognar ovanligt tidigt lönar det sig ändå enligt Carita att vänta mot slutet av juli.

– Augustibär är bäst. De är som sötast då när de fått mogna länge i solen. Jag förstår inte varför alla ska störta ut och fylla frysen genast då bären mognar i juli, säger Carita. Källa

 

Ögonöppnare! År 2022: Forskningen – det är en inflammation i hjärnan

 

 

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

2 kommentarer till “Husapotek; 12-15 blåbär per dag”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.