Hur ställer sig UMS till KBT?

I Indien träffade jag en enda KBT-människa, som samlat på sig två miljoner på bankkontot, som sa mig att hon visste att deras insatser inte hjälper de utmattade alls. Det är omöjligt att veta om det gäller dem alla men är det så ska hela bunten anhållas för bedrägeri, som jag ser det.

Det är en sak att prata vecka ut och vecka in  om man är omedveten om att det inte går att prata bort “utmattning” mot att ha kännedom om att det inte går, och ändå fakturera 1000:- – 1500:- i timmen. Det kallas för uppsåt – då har man ett uppsåt att tillskanska sig pengar ifrån främst Landstingen.

Jag kan inte döma hela kåren för vad en tossa vräkte ur sig, och som dessutom inte ens försökte mörka sin omfattande bedrägeriverksamhet, och det skrämmer mig alltid med svenskarna jag möter utomlands. De har inte en susning om att de är att betrakta som kriminella. De bara står på för det gör “alla”, en del skryter om sina brott eller hivar ut foton på FB som föreställer fikon de har stulit av nån familj på Cypern.

Vi leker med tanken att alla inte vet
Det kallas för att handla i god tro. Då kan man aldrig dömas för man visste inte… Då ser jag ändå en fara med denna pratkultur så länge som kvinnor går omkring med livshotande inflammationer i livmodern i åratal, eller i bukspottkörteln – i 30 år! -,  om inte KBT-folket stöttar dem att bli fysiskt utredda.

Om vi leker med tanken att de gör det borde jag ha hört talas om det nu efter femton månader med UMS. Jag har alltså aldrig hört talas om att någon KBT-människa eller psykolog har hjälpt folk till fysisk vård. Jag har hört talas om en psykiatriker som sa en ung kvinna att hon skulle byta vårdcentral hela tiden “tills du får tag på nån som tar dig på allvar för dina symtom är inte psykiska”.

Men den läkaren hade ändå inte stake nog att skriva en remiss!
Flickan hade bland annat twar och borrelia, och hade åkt ut och in på psyket som en skottspole.

Rekord i rehab – men inga resultat | Publikt

Blandat resultat av rehabsatsningen | Publikt

KBT för alla, ett tankefel” · Psykologtidningen

Psykoterapiinriktningar: Kognitiv beteendeterapi – PsykoterapiStiftelsen

Forsningsresultaten inom KBT är otvetydiga- Läkartidningen

Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.