Teaterlistan sponsrar skolan

mankell_henning_1
Henning som 35-40-åring

Runt 1990 var jag på en kurs för yrkesförfattare på Medlefors folkhögskola i Skellefteå och lärare var den då okände Henning Mankell, och vi skrev manus hela dagarna. Henning hade bra känningar i teatervärlden, och varje kväll kom riktiga skådisar och spelade upp det vi skrivit. Buskul!

Men en kväll var en av dem sjuk varför Henning slängde in mig, och det där var rätt kul och efteråt sa han mig:
– Välkommen till nästa låglöneyrke! Du ÄR ju född skådis! Dramatiker!

Efter kursen brevväxlade vi, jag var i Stockholm och han i Afrika, för hans fru jobbade för SIDA, och han ville föra mig samman med folk ifrån Stadsteatern. Men jag kände en där redan, och jag tog upp med henne vad Henning hade sagt. Inte bara han; många var på mig om att jag borde skriva dramatik därför att jag är en dialogskrivare, som Henning, Per Ragnar, med flera sa.

Under samtalet med tjejen på Stadsteatern kom vi på att vi skulle ut en kväll. Men någon dag senare återkom hon och sa att hon satt fast för hon måste fixa genrepspublik, och det var tydligen svårt. Hon bävade!

35070_190_111Nu var det så att jag ville verkligen gå ut med henne varför jag sa att det där fixar jag snabbt, och jag fick en kriminalkommisarie att gå ut över radion i ”Gropen”, stockholmspolisens ledningscentral, och vips hade kompisen en massa poliser med fruar som ville gå på genrep.

Vi två kunde gå ut, och hon var mäkta imponerad över hur snabbt jag fått ihop det hundratal människor hon behövde, och det tog inte lång tid innan hon bad mig, igen…

Jag skapade en faxlista, och folk jag kände satt på den och sprang till Stadsteatern då de behövde folk, men så kom teleräkningen… inte kul! Jag skrev det i nästa sändning att nu måste jag nog lägga ner det här, kul så länge det varade!

Jag blev genast uppringd av en polis som visste att det fanns nåt som hette e-brev, och det borde jag använda!
– Och be oss som går betala in en tia! Men vad du än gör; lägg inte ner det här!
– Okey!

 

Göteborgslistan föddes
lena_ph_349_56aaa6862a6b225fee80804fNågra år senare var vi tusentals, Teaterlistan var född i Stockholm, och en kontakt på Stadsteatern flyttade över till samma jobb men på Dramaten, och så började de använda oss…

Nya ledningen på Stadsteatern vägrade plötsligt men nu hade vi resten i hela stán… och en dag ringde en producent, och var nästan hysterisk:
– Jag behöver 500 man till en stor grej i Göteborg!
– Vi täcker inte Göteborg, bara Stockholm…

Hon började nästan gråta, så jag skapade Teaterlistan Göteborg genom att be stockholmsproducenter meddela kolleger i just Göteborg, och listan bara växte och växte och plötsligt kunde regissörer beställa t.ex. bara kvinnor eller bara män eller bara gamla vid genomdrag.

Cirkus älskade oss för de kunde snabbt få 500 man om de hade en stor avbokning speldagen. De hinner inte ut själva, och de kan inte spela med ett stort ”hål” i mitten av publikhavet. Teaterlistan har räddat många föreställningar, just vid gigantiska avbokningar, genom åren. Vi sände också publik till TV t.ex. ”Efter tio” och ”Babel”.

jacobAllt har ett slut
Efter 23 år blev jag enormt sjuk, och snabbsålde tjänsten till Jacob, som rattar den samman med tekniker Håkan, som också är skolans tekniker. Håkan fick mina skolor i knät i samma veva, och ingen av oss trodde väl 2012 att jag än en gång skulle ratta en skola eller hålla på med IT, igen!

När jag hade skapat Utmattningsskolans Stockholmsgrupp, där de inte får snacka om sjukdomen eller symtom, för att medlemmar ska kunna träffas IRL slog det mig att gå på teater, musikarrangemang osv. är ju kanon om man nu orkar det?

Kultur läker själen
Jag kontaktade Jacob, som sa att han gärna sponsrar Utmattningsskolan, och jag tänkte att det där är väl lätt! Alla kan väl gå i mitt namn. Men folk ute på teatrarna skulle nog reagera kraftigt om det kommer en Lena Holfve som är 1.90 och rödhårig så det går inte. Medlemskapen är strikt personliga så nu har vi bestämt att vi får en kod och grupprabatt.

teaterlistanDen koden kommer, när den anländer,  att läggas där alla andra ligger inne i skolan och skolan tackar www.teaterlistan.se och Jacob, och jag utgår ifrån att han tackar såväl mig, som rattade den där tjänsten i 23 år, och Henning, och tjejen på Stadsteatern och stockholmspolisens ledningscentral…

Nu har Jacob och Håkan byggt om hela tjänsten, så jag känner inte igen mig längre, och det är bra det –  och jag förväntade mig det då jag sålde till en ung.

 

http://www.youtube.com/watch?v=lg5UTBWe6gk

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.