Drick lingondricka till maten

Lingon är fulla med mycket kraftfulla antioxidanter, speciellt flavonoider. Antioxidanter hjälper till att skydda kroppen från cellulära skador som uppträder när vi exponeras för destruktiva fria radikaler. Antioxidanter skyddar oss från såväl sjukdomar som ålderstecken. Hälsoeffekterna från antioxidanterna flavonoider är väl kända och forskare har funnit att lingon innehåller mer flavonoider än många andra vanliga bär. På grund av sitt höga innehåll av antioxidanter fungerar lingon inflammationshämmande. Forskning har visat att lingon minskar mängden av ett skadligt inflammatoriska ämne som heter MCP1. Låggradig långvarig inflammation kan ge upphov till ett flertal sjukdomar som Alzheimers sjukdom, artrit, hjärt-kärlsjukdom m.fl.

Utöver lingonens antiinflammatoriska egenskaper innehåller de också en tannin. Detta har visat sig ha en kraftfull antimikrobiell effekt på två av de vanligaste bakterierna som orsakar sjukdomar i mun och tandkött. Läs mer

lingon_skogen3–4 flaskor eller burkar
  • 2 liter nyplockade lingon
  • 1 liter vatten
  • DU BEHÖVER OCKSÅ:
  • 1 liter vatten
  • 2 msk ättikssprit till sköljning
  1. Koka upp allt vattnet, låt svalna och kyl. Rensa bären.
  2. Dela upp vattnet till sköljning och konservering. Blanda samman vatten och ättikssprit till sköljningen och skölj bären försiktigt genom durkslag eller sil. Låt bären rinna av ordetligt.
  3. Lägg bären i väl rengjorda burkar eller flaskor. Häll på vatten så att det täcker.
  4. Lägg på lock och förvara svalt.
  5. Så ska lingonen stå och surna några månader. Till jul, ungefär, brukar det vara dags att ta fram dem.

Tips
Lägg små bär i flaskor och större bär i burkar. Är det svårt att få ner bären i flaskan är det lika svårt att få ut dem.

Det här är ett gammaldags-och mycket enkelt-sätt att konservera lingon. Inga tillsatta konserveringsmedel behövs, man nyttjar dem som redan finns i lingonen. Ättikssprit i sköljvattnet dödar eventuella mögelsporer på bären och ökar hållbarheten.

Receptet är skapat av Gunilla Blixt – gunillablixt.se
Sprid kunskapen, och tipsa sjuka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.